Lyocell – ett bra miljöval

Lyocell - Ett bra miljöval

Efter att ha läst den här artikeln kommer även du att förstå varför lyocell är ett grönt och hållbart alternativ till andra tillverkningsmaterial. Häng med!

Lyocell handlar i grund och botten om en konstgjord fiber som tas fram med hjälp av cellulosa från olika typer av energiskog. Med energiskog menas till exempel eukalyptus, gran och bok. Vi talar alltså om 100 % naturliga fibrer i cellulosan. För att skapa textilier är dock den här sortens fibrer av fel form. Därför får de lov att bearbetas till en trögare massa som i sin tur kan bilda långa textilfibrer. Endast miljövänliga kemikalier används för att bearbeta fibrerna. Egentligen är det fel att kalla det för kemikalier eftersom det handlar om ett slutet system med ytterst låg energiförbrukning. Det gör att kemikalierna, som är biologiskt nedbrytbara, kan återvinnas. Till skillnad mot den traditionella textiltillverkningen kommer därmed inte miljöskadliga ämnen ut med spillvattnet.

Så vad är då skillnaden mellan lyocell och exempelvis viskos som också framställs av cellulosa? Framställningen av viskos innebär en mer påfrestande miljö- och klimatbelastande process. Energiskogsodlingen kräver inte lika stor yta som andra odlingar. Det innebär i sin tur mindre vattenförbrukning och mindre kemikalier än vid exempelvis bomullsodling. Träd kan dessutom odlas på närmare håll eftersom det inte kräver ett varmt klimat.

Lyocell är ett ytterst slitstarkt slutmaterial som gör sig perfekt till kläder. Den miljövänliga väven ger en behaglig känsla mot kroppen. Lyocell klarar även av att ta upp stora mängder fukt, faktiskt mer än bomull. Det är också ett textilmaterial som inte skrynklar i onödan samt färgbeständigt och snabbtorkande.