Vad är lyocell?

Vad är Lyocell?

Lyocell är ett miljövänligt och hållbart textilmaterial som är framställs av cellulosa. Lyocell är ett textilfiber som tillhör gruppen regenatfiber. Det är ett relativt nytt fiber som introducerades på marknaden år 1991. Dess populäritet har ökat kraftigt de senaste åren i takt med att konsumenterna blivit miljömedvetna och efterfrågar hållbara material med låg klimatpåverkan. Materialets cirkulära framställningsprocess där få kemikalier används gör att lyocell är ett av de mest hållbara textilmaterialen.

Lyocell framställs av cellulosa, vilket innebär att det görs av en sorts trämassa. I processen används endast biologiskt nedbrytbara kemikalier för att bryta ned cellulosan till en sorts pasta från vilken fibrerna utvinns. När dessa fibrer torkats och tvättats vävs de till tyg. Den kemiska processen är sluten vilket innebär 99% av kemikalierna återanvänds. Den resterande procenten av kemikalierna slussas till biologiska reningsanläggningar där de bryts ned. Ytterligare en miljöfördel är att tillverkningsprocessen kräver mindre vatten än vid framställningen av exempelvis bomull samt mindre färgmedel än vid framställningen av andra cellulosafiber.

Utöver de positiva miljöeffekterna är lyocell ett slitstarkt textilmaterial av mycket hög kvalitet tack vare de långa fibrerna. Materialet är naturligt antibakteriellt och absorberar fukt snabbt. Det ger en sval och behaglig känsla mot huden och det skrynklar inte så lätt.

Lyocell har många likheter med viskos, med med den stora skillnaden att det tillverkas på ett mer miljövänligt sätt tack vare den cirkulära tillverkningsprocessen samt de miljövänliga kemikalierna. Lyocell är 100% biologiskt nedbrytbart.

Notera att tencel är samma material som lyocell, men det är ett registrerat varumärke.